Мештани Свирца су своју децу слали у школу у Турековцу све до 1955. године када је отворено одељење у селу. Школа је радила у приватним зградама мештана и неколико пута је мењала локацију. Најпре је била у кући Драгија Прокоповића, затим Љубе Јовановића, Алексе Ђермановића и на крају код Влајка Крстића, који је уједно био и помоћни радник. Први учитељ био је Станча Пејић и он је покренуо иницијативу за зидањем школе. Тек 1964. године школа је завршена. Имала је једну велику учионицу, ходник и једну малу просторију поред учионице. Уз школу је саграђен стан за учитеље. Почетком осамдесетих у Свирцу почињу да раде Срба и Радмила Стојковић, који и станују у школском стану. За време њиховог службовања школска зграда и школски стан били су у одличном стању. Пространо школско двориште било је уређено и ограђено. Имали су одличну сарадњу са родитељима и с обзиром да су најдуже радили у Свирцу имали су огроман утицај на ученике и мештане.
Село Свирце, после 2000. године, доживљава велики развој и напредак. Мештани се добро слажу и помажу једни друге што се позитивно одражава и на школу и на ученике.
Школа је реновирана 2013. године. Дограђени су тоалети, урађена је плоча, кров, замењена столарија, али је школски стан срушен. Поред школе је асфалтиран спортски терен и постављене су љуљашке и клацкалице за децу.

Преузето из монографије школе аутора Драгана С. Поповића: „Школа у Турековцу са издвојеним одељењима 1873-2023.“